Monografija

Monografija 141. brigadeKlub pripadnika i prijatelja 141. brigade Hrvatske vojske, u sklopu obilježavanja 21. obljetnice od utemeljenja Brigade, organizirao je, 05. prosinca u prostorijama Časničkog doma u Lori, predstavljanje Monografije “141. brigada u Domovinskom ratu”.

Ovo je prva monografija o brigadi formiranoj 12. studenog 1991. godine, a koja je nastala je od pripadnika 1. splitskog dragovoljačkog bataljuna i dragovoljaca općine Kaštela, koji su tijekom 1991. godine bile angažirani na zaštiti važnijih objekata, na blokadi i oslobađanju vojarni, kao i na pripremama i uvježbavanju za odlazak na bojišnicu, a dijelila se na Prvi splitski samostalni dragovoljački bataljun, sastavljen od dragovoljaca iz tadašnjih mjesnih zajednica, a koji postaje 1. bojna 141. brigade i Dragovoljce s područja Grada Kaštela organizirane u dragovoljački bataljun, od kojega nastaje 2. bojna 141. brigade, koja se još nazivala i Kaštelanska bojna te trećeg i četvrtog bataljuna sastavljenog od pripadnika sa podrućja općine Split.

monografija-141-brigade-01Urednici monografije 141. brigade su poručnik Tonći Jelavić, bojnici Stanislav Vladušić, Nediljko Burazin i Petar Škorić, uvod u monografiju pod naslovom “Protuustavno djelovanje i oružana pobuna dijela Srba u Hrvatskoj (1990./1991.)” napisao je prof. dr. sc. Ante Nazor, a naslovnicu je uredio prof. Boris Šitum. Knjiga sadrži 270 stranica, 450 fotografija, novinske članke, karte borbenih djelovanja, popis ustroja brigade i na samom kraju fotografije svih 60 poginulih pripadnika 141. brigade. Tu večer u Lori knjiga se mogla kupiti po simboličnoj cijeni od 80,00kn.

monografija-141-brigade-02Sjedeća mjesta dvorane Časničkog doma Lora bila su popunjena do zadnjeg mjesta pripadnicima 141 brigade i njihovim prijateljima, obiteljima poginulih branitelja, predstavnicima  braniteljskih udruga i predstavnicima Županije splitsko-dalmatinske. Program je vodila gđa. Paola Kranjčević i sama pripadnica Brigade, a za zabavni dio programa bila je zadužena splitska klapa “Mriža”.
Prvi se prisutnima obratio general bojnik Žarko Tole predsjednik Kluba 141.brigade koji se zahvalio prvenstveno urednicima ove monografije na njihovom predanom radu, ali i svim pripadnicima 141. brigade koji su se trudili izvući iz sjećanja sve detalje kojima su pomogli pisanju monografije i koji su pomogli obogatiti je fotografijama kako bi što više njenih pripadnika našlo svoje mjesto unutar njenih stranica. Ali, kako naglašava Tole, kroz 141. brigadu ipak je prošlo blizu 11.000 pripadnika, i gotovo je nemoguće sve obuhvatiti, zato planiraju još ovakvih projekata i pozivaju sve pripadnike ove brigade da se aktivnije uključe u rad Udruge i da im dostave što više prikupljenog materijala i fotografija, jer tek jedna etapa je završena, a ova knjiga sigurno nije savršena.

Monografija 141. brigade“Monografija se ne bavi nikakvom analitikom, mi smo samo kronološki i sistematski objavili ono što smo imali od materijala” – kazao je Tole – “Ova knjiga je rezultat rada nekolicine ljudi, što nas bude više i rezultat će biti primjereniji.

Recezent monografije, brigadir Jakov Miletić, također je sudjelovao u nastanku ove knjige, a proces nastajanja je potrajao dvije godine, kazao je kako monografija sama po sebi nije povijesni dokument, ali se ona temelji na drugim povijesnim dokumentima, ratnom dnevniku, na zapovijedima, ukazima i drugim dokumentima i kao takva biti će izvor drugim dokumentima koji budu nastajali.

“Ova monografija koncipirana je tako da se može pročitati u jednom danu, ali onima koji su propatili sve nevolje od stvaranja brigade, pa do kraja rata, neće biti tako lako. Sigurno će proći puno dana, jer svaka rečenica ove knjige ima svoju dubinu, svoju težinu, svoje vrijeme i svoje nevolje.”

Monografija 141. brigadeJedan od urednika, Petar Škorić, također se obratatio prisutnima riječima kako je uredništvu pripala čast, muka i zadovoljstvo da iznesu istinu o doprinosu 141. brigade u Domovinskom ratu da ne padne u zaborav, a imala je sjajnu ulogu, no nažalost iza Domovinskog rata o njoj se nije puno pisalo. U knjizi su povijest, ratni put i djelovanje brigade iznijeli sami njeni pripadnici.

“Naravno da je to nezahvalan posao kada o nečemu pišu sami sudionici, puni emocija i osobnih naboja. Ali smo se trudili na sve načine izbjeći subjektivnost. Cilj nam je bio da se na jedan kvalitetan način valorizira uloga ove dragovoljačke postrojbe splitko – kaštelanske u Domovinskom ratu, da se prikaže njeno djelovanje na svim bojišnicama i da se zapišu svi oni događaji kojima se ova postrojba može pohvaliti, kao i oni događaji koji su sa sobom nosili tugu.”

Škorić se osvrnuo i na oslobađajuću presudu našim generalima, ali i oslobađajuću presudu politici tadašnjeg državnog vodstva nakon koje je val oduševljenja preplavio našu državu, a završio je riječima:

“Ne smijemo se umoriti u obrani istine i svih onih vrijednost za koje su se naši poginuli branitelji borili!”

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje monografije koje je održao povjesničar doc. dr. sc. Zlatko Begonja, voditelj Zavoda za povjesne znanosti HAZU-a u Zadru i prof. Povjesti na Filozofskom fakultetu u Zadru, ujedno i hrvatski branitelj koji je prije svog izlaganja pozdravio prisutne riječima:

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobio priliku predstaviti Vam ovu izvanrednu monografiju 141. brigade. Naime, kada govorim o časti i zadovoljstvu, onda želim jasno kazati kako to temeljim isključivo na činjenici, jer dolazim iz Zadra, grada kojeg ste Vi branili. Zahvaljujući Vama i ostalim braniteljima mi smo danas ovdje. U tom smislu Vas želim pozdraviti i kao Zadranin u ime svih onih koji su Vam zahvalni na stvaranju današnje samostalne države Hrvatske!”

Nakon predstavljanja monografije, jedan od urednika Stanislav Vladušić obratio se riječima zahvale svima onima koji su potpomogli organizaciju ovog skupa ,svim donatorima koji su financijski poduprli izlazak ove Knjige, a najviše prisutnima u dvorani koji su svojim dolaskom odali najveće priznanje njihovom radu. A svoj govor, ujedno i predstavljanje ove monografije, priveo je kraju riječima:

“Dosta ljudi nas je pitalo kome posvećujemo ovu knjigu. Posvećujemo je svim našim poginulim prijateljima i suborcima i njihovoj slavi, ali je posvećujemo i svima nama, neka nam ostane za spomen na slavne i teške dane. Također pozivam i ostale Udruge ratnih postrojbi neka se prihvate olovki i neka pišu o našim djelima. Bolje da mi pišemo istinu, nego da nam je piše netko drugi!”

* Monografija se može kupiti u prostorijama Udruge po cijeni od 100 kuna ili naručiti (telefonom mailom) poštom (plaćanje pouzećem)