27. svibnja 2015. Podrška radnicima Adria-čelika

Radnicima Adria čelika iz Kaštel Sućurca koji već tjedan dana prosvjeduju u šatoru, danas se pridružilo stotinjak predstavnika Koordinacije udruga veterana ratnih postrojba Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita, Braniteljske udruge Splitsko-dalmatinske županije, te Stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

  Priopćenje za javnost 

Mi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata ovim putem želimo iskazati svoju socijalnu osjetljivost i svoju podršku obespravljenim radnicima „ ŽELJEZARE“,  (među kojima su mnogi Hrvatski branitelji), kao i svim radnicima u RH u borbi za njihova prava ( radnici koji rade, a ne primaju plaću ).

U proteklom vremenu, svjedoci smo devastacije hrvatskog gospodarstva, kako od proteklih vlada tako i od aktualne vlasti  koja krši Ustav RH ( čl. 56 koji kaže da svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život ) i pozitivne zakonske propise koje je ova vlada  sama donijela.

Ako znamo da je neisplata plaće kazneno djelo po zakonu RH onda se s pravom pitamo, što rade odnosno nerade mjerodavne institucije RH, koje redovito isplaćuju plaće, koje su im zaradili i ovi obespravljeni radnici, i tako ne provodeći zakon ponižavate  Domovinu koju smo Vam, mi hrvatski branitelji i stradalnici prepustili na upravljanje, a vi je zajedno sa dosadašnjim neodgovornim vladama devastirate.

Zašto ste bešćutni i oneomogućujete radnicima ostvarivanje njihovih prava na HZZZ, odnosno mogućnost novog zapošljavanja.  Ovakva ponašanja daju nam za pravo razmišljati da su u pozadini možda „MUTNE“ radnje čiji je rezultat interes pojedinca. Čekate li možda da se ponovo netko namiri rasprodajom krvavo stečene imovine i napuni džepove.

Pozivamo sve odgovorne dužnosnike u RH, da se zapitaju, kako je to živjeti iz mjeseca u mjesec bez primanja, i peče li ih savjest zbog ugroženog hrvatskog radnika, koji zbog neisplaćene a pošteno zarađene plaće ne može skrbiti o svojoj obitelji ?

Želimo podsjetiti da su radnici „ŽELJEZARE“ među prvima ustali u obranu Domovine, dali svoj obol u obrani, te kao takvi zaslužuju poštovanje kako nas svojih suboraca tako i svih žitelja RH, a nadamo se i vas odgovornih koji to svojim primjerom ne pokazujete unatoč danim obećanjima  i pozitivnim zakonskim propisima RH.

Ovim putem želimo poručiti svim obespravljenim radnicima u RH da ih mi hrvatski branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata podržavamo u borbi za  njihova  prava i egzistenciju njihovih obitelji , u državi za koju su naši suborci dali svoje živote i dijelove svoga tijela.