Čestitamo Vam Dan neovisnosti 8.listopada

Povodom Dana neovisnosti na gradskom groblju Lovrinac izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita, Udruge hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida, policije i vojske položila  su vijence na gradskom groblju Lovrinac, kod Središnjeg križa i na groblju hrvatskih branitelja u spomen svim žrtvama Domovinskog rata koji su svojim životima dali prilog uspostavljanju i obrani Republike Hrvatske. Izaslanstvo udruge je sudjelovalo i u Kaštelima gdje su polagali vijence kod Spomen križa na Malačkoj

Spomen je to na 8. listopada 1991. kada je Sabor jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Sabor u zasebnim zaključcima ističe kako su na Republiku Hrvatsku izvršile oružanu agresiju Republika Srbija i tzv. JNA pa je zato Republika Hrvatska bila prisiljena braniti se svim raspoloživim sredstvima.

JNA je tada proglašena agresorskom i okupatorskom vojskom koja mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.

Sabor je pozvao i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Na toj sjednici Sabor je izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *