DAN SJEĆANJA NA POGINULE BRANITELJE 13.8.2018. U BOSANSKOM GRAHOVU

U Bosanskom Grahovu 13. kolovoza 2018. je po 22. put obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ova se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. Brigade, 6.domobranske pukovnije i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bos. Grahova. Širi povod ovom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske Ljeto 95 i Oluja na području Dinare, Livanjskog polja i Bos. Grahova.

Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu (Obljaju) predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-grahovskim župnikom don Davorom Klečinom. Na komemoraciju u Bos. Grahovo stigli su rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih i veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.

Komemoraciji su nazočili i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić, savjetnik Generalnog konzulata RH u Mostaru Drago Matijević, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović sa suradnicima, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, predstavnici Grada Splita, te općina Lećevica, Prgomet i Primorski Dolac,  a bio je nazočan i ravnatelj Memorijalno-dokumetacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba dr. Ante Nazor.

U propovijedi je biskup Komarica pozvao na čuvanje sjećanja na žrtvu branitelja te izrazio nadu da njihova žrtva nije uzaludna i potaknuo sve nazočne da budu graditelji mira i pravednijeg i solidarnijeg društva.

Na kraju mise branitelj 141. Brigade iz Srinjina  Damir Vladušić, koji je ranjen 13. kolovoza 1995. kod Bos. Grahova, poklonio je župi Bos. Grahovo vlastoručno izrađenu maketu stare grahovske župne crkve sv. Ilije proroka, rađenu u kamenu, u obliku kako je izgledala prije rušenja 1941. g.

Nakon sv. mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube, a potom je biskup Komarica izmolio molitvu opijela za sve poginule branitelje.

Organizator i ovogodišnjeg Dana sjećanja u Bos. Grahovu bile su dvije domaće udruge – Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Heceg Bosne, Podružnica Bos. Grahovo uz pomoć i naše udruge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *