Zaključci Prve konvencije hrvatskih branitelja

Zaključci 1. konvencije hrvatskih branitelja

Republika Hrvatska je nastala na vrijednostima Domovinskoga rata i na krvi hrvatskih branitelji koji su temelj hrvatskog društva i hrvatske države.

Kada su u pitanju nacionalni interesi i dobrobit Republike Hrvatske, hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih, umrlih i nestalih su jedinstveni i nedjeljivi, te čine jednu pobjedničku kolonu. Ne dozvoljavamo nikome dijeljenje hrvatskih branitelja na bilo koji način. Naši suborci iz Bosne i Hercegovine i dijaspore rame uz rame su s nama branili Republiku Hrvatsku i zato na isti način trebaju biti zastupljeni po zaslugama i pravima

Svjedoci smo dugogodišnjeg lošeg gospodarenja hrvatskom državom, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenja hrvatskog naroda kao i stigmatizacije hrvatskih branitelja i ukidanja stečenih prava, no u ovome trenutku izjavljujemo da je dosta.

• Poručujemo svima vama kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskoga rata ne znači ništa da takav odnos više nećemo tolerirati.

• Tražimo da se u školskom sustavu Domovinski rat i hrvatski branitelj prikazuje na istinit i dostojanstven način.
• Zahtijevamo procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom i reviziju oproštenih zločina.

• Tražimo konačno rješenje pitanja posmrtnih ostataka onih za čije se grobove ne zna. Dosta je političke trgovine s nestalima.

• Tražimo naplatu ratne štete od agresora. Aktivirajte i sprovedite sporazum o naplati ratne štete. Dosta je izjednačavanja žrtve i agresora.

• Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta jer Vukovar je simbol stradanja hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja i simbol obrane od velikosrpske agresije. Nikome više nećemo dozvoliti uhićenja heroja Vukovara.

• Tražimo da sva prava o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji stoje u okviru zakona o hrvatskim braniteljima.

• Inzistiramo da se svi zakoni u našoj Domovini donose u skladu s nacionalnim interesima hrvatskog naroda i da se ne stavljaju u suprotnost s temeljnim načelima na kojima je stvorena Domovina.

• Zahtijevamo da naša djeca imaju pravo na odgoj i obrazovanje i rad u skladu s tradicionalnim vrijednostima i svjetonazorima hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji branit će vrijednosti obitelji kao temelj i stup svakoga društva.

„Konvencija je održana s ciljem kako bi se političke elite upozorilo da su hrvatski branitelji temeljni segment hrvatskog društva i da dugogodišnje devastiranje vrijednosti proizašlih iz Domovinskoga rata više nikome nećemo dopustiti.

Hrvatski branitelji devedesetih su se izborili važne društvene vrijednosti: za promjenu društva iz totalitarizma u demokraciju, za promjenu iz okupirane trećine Hrvatske u cjelovitu Republiku Hrvatsku, za promjenu iz kršenja nacionalnih i vjerskih prava u poštivanje ljudskih prava i sloboda, a što to danas imamo opljačkanu Hrvatsku, ponižen i osiromašen narod, mlade koji napuštaju Domovinu i odlaze u bijeli svijet kao što su to nažalost i naši preci morali činiti.

Hrvatski branitelji časno i pošteno su se izborili za slobodnu i neovisnu Domovinu stoga od političkih elita tražimo da na isti takav način s njome upravljaju. Da se vlast sastavlja od sposobnih, a ne podobnih, da se štite interesi hrvatskog naroda i države, a ne vlastiti interesi.

Poručujemo sadašnjoj i budućoj vlasti da su hrvatski branitelji put, istina i život Domovine i hrvatskog naroda. Naša je sveta dužnost zaštiti opstojnosti naroda i države za budućnost naše djece.“