Izaslanstvo udruge na otvaranju planinarskog skloništa “Drago Grubać” na Dinari

U subotu12. svibnja 2018. je na Dinari, na 1.645 metara visine, svečano otvoreno sklonište “Drago Grubać”, posvećeno jednom od utemeljitelja Planinarske udruge Dinaridi. S obzirom na nadmorsku visinu predjela Ošjak, na kojem je sklonište izgrađeno, radi se o najvišem planinarskom objektu na području Republike Hrvatske. Sklonište  može primiti 25 planinara.

Sklonište je otvorila udovica pok.Drage Grubaća, Vesna Grubać, a osim obitelji, otvaranju su prisustvovali mnogobrojni članovi Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja, izaslanstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo Ministarstva branitelja, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici udruga branitelja te načelnici općina koje gravitiraju ovom području. U izaslanstvu naše udruge bili su zapovjednik i suborac pok Drage, Marko Čurković i Alen Gavranić.

Mnogo toga bi se moglo nabrojit u planinarskoj bigrafiji ovog vrijednog čovjeka. Do početka Domovinskog rata radio je u Jadrantekstilu. Nakon izbijanja agresija na našu Domovinu, Drago se priključuje 114. brigadi ZNG. Nakon preustroja HV-a, postaje pripadnik 141 brigade, gdje ostaje do demobilizacije. Kao i mnogi drugi koji se vraćaju s bojišnice odlazi na skrb, jer Jadrantekstila više nama, a nema ni uvjete za mirovinu. Stoga Drago ostaje na skrbi sve do svoje prerane smrti 4. listopada 2016. godine. Nažalost, nije dočekao svoju prvu mirovinu, ali nije mirovao, kao što smo rekli, stalno i neprekidno davao je svoj doprinos razvoju planinarstva, volontirajući u Ispostavi HGSS-a Kaštela, čistio Dinaru od zaostalih kamionskih olupina, starih kontejnera, probijao i markirao nove puteve, gradio kuće i skloništa, postavljao križeve… Drago nas je fizički napustio, ali danas otvaramo sklonište koje će nositi njegovo ime, sklonište koje će planinarima pružiti utočište, mir i sigurnost, sklonište u kojem će se stvoriti nova neraskidiva prijateljstva, sklonište gdje će se rađati nove ljubavi, sklonište za koje će znati čitavi svijet, jer planinari iz cijelog svijeta dolaze na našu Dinaru. Ovo je najviši planinarski objekat u RH, a pokojni Drago je bio najprije veliki čovjek, pa sve ovo ostalo, zato neka ovo sklonište bude upravo ono što je bio pokojni Drago.