Marija Bistrica – 22. hodočašće hrvatske vojske,policije i branitelja

U hrvatskom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju 5. listopada održano je 22. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja. Na hodočašću su, u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH, sudjelovali vjernici katolici, pripadnici Ministarstva obrane, svih rodova oružanih snaga RH, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice, te hrvatski branitelji među njima i veterani 141. brigade, kao i velik broj civilnih i vojnih dužnosnika.

Euharistijsko slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon pozdrava i dobrodošlice koje na početku  izrekao biskup Jezerinac, u homiliji je nadbiskup Puljić hodočasnicima posvijestio važnost Marije u životu svakoga pojedinca, ali i važnost Marije kao pratiteljice naroda. “Priključujem se kao pobožni hodočasnik na ovom zborovanju, pa skupa s vama želim zahvaliti dragoj Gospi za sve što je učinila našem narodu pred brojnim izazovima kroz stoljeća. Posebice u danima nedavnog Domovinskog rata kada smo proživljavali pravu Kalvariju. Vjerujući u njezin moćni zagovor nismo se predavali, niti gubili nadu. Okupljali smo se u crkvama i u skloništima, vapili smo i molili, vjerovali i nadali se. Vjerovali smo u mir i pravdu. Vjerovali smo Gospodinu koji obećava ‘mir narodu svome’. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi, svećenici, redovnice, redovnici, umjetnici, pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici, svatko je htio dati svoj osobni doprinos i obol miru i zaustavljanju rata”, naglasio je nadbiskup, te uputio na riječi drugoga misnog čitanja gdje Pavao poručuje “ne gubite nadu, imajte povjerenja: u Božjim rukama je i naš život i naša povijest”.

Hodočasnike je i ove godine sigurno vozio naš bivši pripadnik Ante Piplica