Zajedno uredimo tvrđavu Gripe

15. rujna 1991. dragovoljci Splita, pripadnici odreda NZ Lučac-Manuš i Varoš točno u 12:00  stavili su pod svoj nadzor vojni objekt “Tvrđavu Gripe”

Odazovimo se pozivu i sudjelujmo u još jednoj akciji na tvrđavi:

POZIV

                               Volonterima za dobrovoljnu akciju na tvrđavi Gripe

                                              u subotu, 1. listopada od 9-11 h

Pozivaju se građani Splita da se u što većem broju priključe dobrovoljnoj akciji čišćenja i uređenja zapuštene tvrđave Gripe za realizaciju projekta „Čista i uređena tvrđava Gripe“.

Potporu ovoj akciji daju GK Lučac-Manuš (predsjednica Tanja Belohradsky s kotarskim vijećnicima i ostalim volonterima iz kotara), grad Split s potrebnim alatom (rukavice, vreće za otpad i pokošeno raslinje, grablje itd.), Parkovi i nasadi (koji su već odradili dio košenja trave i raslinja), Čistoća za odvoz otpada i pokošenog raslinja, te brojni volonteri koji su se do sada prijavili.

Svi volonteri će se okupiti u 9 sati unutar tvrđave kod zgrade Umjetničke akademije gdje će dobiti upute o akciji i preuzeti potreban alat.

Hrabri Splićani su uz pomoć  tvrđave Gripe tri puta odbili napade Osmanlijske vojske koji su opsjedali grad Split u pokušaju njegovog osvajanja.

Stoga, neka ova dobrovoljna akcija bude doprinos očuvanju tvrđave Gripe – spomeniku kulture koja je prije 350 godina svojim strateškim položajem i čvrstim bedemima onemogućila topovsko razaranje i osvajanje Splita od straneTurske vojske.

Vjerujemo da će tvrđava Gripe nakon ove dobrovoljne akcije izgledati ljepše i privlačnije brojnim posjetiteljima i turistima.

Prijave za dobrovoljnu akciju:

Tel: 310-355                                                                mob-098 9234 669

e-mail: antonija.piric@split.hr                                 e-mail: josko.kalilic@gmail.com

 

GK Lučac-Manoš                                                         dr. Joško Kalilić, inicijator akcije i autor

Tanja Belohradsky, predsjednica                             projekta „Čista i uređena tvrđava Gripe“